10 dingen die je kunt doen in Turia Park

is misschien wel dé reden waarom ik zo verliefd ben geworden op Valencia. Voor ontspanning, sport, ontmoeting en plezier in alle soorten en maten. Je kunt daar heerlijk vertoeven! In deze blog 10 highlights.

Van oude rivier naar stadspark

Del Turia was de naam van de rivier die vroeger door Valencia stroomde. In 1957 raakte de rivier buiten zijn oevers en veroorzaakte een grote overstroming in de stad, met vele honderden doden tot gevolg. Na deze ramp werd de rivier omgelegd naar het zuiden van Valencia en is de oude rivierbedding omgebouwd tot ontmoetingsplek. In 1986 werd Jardín del Turia, het Turia park, officieel geopend. Het is nog steeds één van de grootste stedelijke in Spanje: ruim 9 kilometer lang en op de meeste plekken zo'n 200 meter breed.

De Turia rivier in de jaren '50. Bron: SLO Lerners.

Wat te doen in Turia Park?

Het park begint met Parque de Cabecera en eindigt bij Ciudad de las artes y las Ciencias, of wel: de Stad van de Kunst en Wetenschap. In totaal zo'n 110 hectare biedt plek aan veel verschillende activiteiten die je kunt doen in Turia Park. Je kunt op veel verschillende punten het park betreden en verlaten. Een kleine opsomming van wat je er zoal kunt doen:

Fietsen of wandelen door het park

Fietsen door Turia Park zou hoog op je to do list voor Valencia moeten staan. Het is een hele makkelijke manier om zoveel mogelijk van het park te zien. Door het hele park vind je aan de buitenzijde een speciaal fietspad. Wijk er af en toe even vanaf om de mooiste plekjes van dichtbij te bekijken en ontdek de mooiste sinaasappelbomen, palmbomen, fonteinen etc.

Liever wandelen? Ook dat is natuurlijk goed te doen. Door het middel van het park tref je een prachtig wandelpad. Vanaf daar kun je alles goed in je opnemen.

Prachtige wandel- en fietspaden in het park.

Sporten

Voor mij kenmerkt het park zich ook echt aan de hoeveelheid sport die je er ziet. Niet alleen zijn er veel hardlopers, fietsers en bootcamp-clubjes, ook zitten in het park complete sportclubs. Denk aan voetbal, honkbal en rugby. Vaak is er wel wat te zien op de velden! Ook staan op diverse plekken in het park vaste fitnesstoestellen waarop je weerstand geeft met jouw eigen lichaamsgewicht.

Ik als sportieveling moest die fitnessapparatuur natuurlijk ook zelf even testen tijdens mijn allereerste bezoek in 2013. ?

Voor hardlopers heeft het park een apart hardlooppad. Langs het pad staan kilometerpaaltjes die aangeven hoe ver je in het park bent. Wel een tip: ga niet fietsen op dat hardlooppad. Dan kun je nog wel eens een boze blik of een handgebaar verwachten van een hardloper. ?

Het hardlooppad door Turia Park in Valencia met km-aanduiding.

Een kaart van de hardlooproute door het park.

Er staat zelfs een bord met test- en trainingsschema's voor hardlopers!

Een bezoek aan de Stad van de Kunst en Wetenschap

De Stad van de Kunst en Wetenschap is een bewonderingswaardig complex. Prachtige gebouwen en blauwe vijvers om rond te struinen, maar ook de musea die erin gehuisvest zijn, zijn een bezoekje waard. In de zomer kun je je ook vermaken óp het water in een bal of een bootje. Teveel om op te noemen! Daarom binnenkort meer informatie hierover in een aparte blog. Houd de website in de gaten. ☺️

Geniet in een bootje op het water van het op de Stad van de Kunst en Wetenschap. Foto: Maryanac26.

L'Umbracle bij de Stad van de Kunst en Wetenschap.

Bruggen bewonderen

Als je dan door het park fietst of wandelt, kijk bij de bruggen dan ook even omhoog. Er zitten prachtige exemplaren bij! Bijvoorbeeld Puente del Mar met de vijver eronder, de moderne brug Puente de la Exposición of Puente de las flores vol bloemen. In totaal zijn er 18 bruggen!

Puente del Mar in Turia Park.

Voor de kids: Gulliver park en midget golf

Gulliver park is een speciaal speelpark voor de kinderen. Op het cirkelvormige terrein ligt een beeld van Lemuel Gulliver, de hoofdfiguur uit het boek Gullivers reizen, waarop trappen, ladders, klimtouwen en glijbanen zijn verwerkt. Het ligt er al sinds 1990 en is gratis toegankelijk. Urenlang plezier voor de kids!

Vlakbij het Gulliver park ligt een midgetgolfbaan waar je tegen betaling van wat borg gratis kunt midgetgolven.

Park Gulliver in Valencia. Foto: Eric Titcombe.

Parque de Cabecera

Aan het begin van het Turia Park vind je Parque de Cabecera. Een park in een park. ? Het is een prachtig stuk natuur met water en wandelpaden, een oase van rust. Op het water kun je varen met waterfietsen in de vorm van zwanen.

Parque de Cabecera. Foto: Juan Carlos.

Foto: Esteban Chiner.

De zwanenbootjes in Parque Cabecera. Foto: Themil.

Biopark

In het gedeelte van Parque Cabecera vind je ook Biopark, de dierentuin van Valencia. Hier vind je vele Afrikaanse diersoorten en planten. De dieren zitten niet in hokken, maar worden met natuurlijke afscheidingen apart gehouden. Een bezoekje waard!

Bioparc Valencia.

Palau de la Música

Een ander imposant gebouw aan de rand van het park is Palau de la Música, het muziekpaleis. Je kunt heerlijk vertoeven bij de prachtige vijfer met fontijnen of genieten van de optredens rondom het gebouw. Ook binnen worden nog steeds de prachtigste voorstellingen gehouden.

Palau de la Música. Foto: Themil.

Evenementen

Naast alle leuke dingen die sowieso al te doen zijn in het park, worden regelmatig evenementen georganiseerd. Denk aan de vuurwerkshows rondom Las Fallas in maart, het Andalusische festijn Gran Feria Andaluza in mei, de jaarlijkse zomerkermis (Feria de Atracciones de Verano) en diverse festivals op het gebied van eten en drinken.

Gran Feria Andaluza, het jaarlijkse Andalusische festijn in Turia Park. Foto: Turialife.com.

Horeca in het park

Horeca in Turia Park is misschien niet iets waarvoor je er speciaal naartoe gaat, maar als je er dan toch bent is het heerlijk om ergens even neer te ploffen voor een drankje of een versnapering. Echt heel horeca is er overigens niet. Het zijn voornamelijk plekken waar je even wat kunt drinken en een broodje kunt eten, niet echt restaurants. Ze zitten verspreid door het park.

Eén van de barretjes waar wij wel graag neerploffen is Bar bajo el puente de Calatrava. Ze hebben daar namelijk lekkere Patatas Bravas! Een ander fijn plekje is het barretje midden in de Stad van de Kunst en Wetenschap waar je met prachtig uitzicht op het blauwe water en de mooie gebouwen een lekker koud drankje kunt doen of een broodje kunt eten.

De patatats bravas van Bar Bajo el Puente de Calatrava.

Ook al ben ik vaak in Turia Park geweest, nog steeds blijft het mijn favoriete ontspanningsplek in Valencia. Heerlijk om daar gewoon in het gras te ploffen met een koud drankje en een boek of om gewoon even lekker mensen te kijken! Dit lijstje met 10 dingen geeft je wat inspiratie voor als je wat extra's wil. Het lijstje is vast nog niet volledig, dus houd deze site in de gaten voor een vervolg! Heb je zelf tips, dan hoor ik die natuurlijk graag. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate