Mercado Central Valencia

Eén van de meest bijzondere gebouwen in het historische centrum van Valencia vind ik toch wel Mercado Central, de grootste overdekte markthal van Valencia.

Niet alleen het imposante gebouw, maar ook de levendige sfeer is fantastisch. Mercado Central (Mercat Central in het Valenciaans) is geopend in 1928 en is de oudste overdekte markthal in Europa die nog in bedrijf is. Het is gebouwd in Art-Nouveau-stijl met materialen als ijzer, kristal en keramiek. De koepel in het midden van de markthal is maar liefst 30 meter hoog en toont de mooiste kleuren en patronen.

Aanbod in Mercado Central

De architectuur samen met de kramen die bontgekleurd zijn door de hoge stapels rode tomaten, sinaasappels, Spaanse hammen en andere (grote!) groenten en fruit, maken Mercado Central écht een plaatje! In de markthal vind je ca. 300 kramen. De handelaren verkopen vooral fruit, groenten, vlees en vis, maar ook zie je er veel kramen met kruiden (voor door de bijvoorbeeld), olijven en andere lekkernijen. Er zijn ook wat kramen met drinken (wijn en bier) en kramen met souvenirtjes.

De vis vind je in het aparte gedeelte voor de vismarkt. Wel prettig als je niet zo van de visgeur houdt, want dan kun je dat gemakkelijk overslaan. ? Als je daar geen last van hebt, is het leuk om ook dit gedeelte van de markt te bekijken, want de markthal staat ook bekend om de mooie vis en vele schaal- en schelpdieren die je er kunt kopen.

Het is heerlijk om de tijd te nemen en gewoon door de markthal te slingeren om alle mooie producten te bekijken. Ben je specifiek op zoek naar iets? Dan kun je via de interactieve plattegrond filteren op productgroep en zien waar je wat kunt vinden in Mercado Central.

Eten in de markthal

In tegenstelling tot de restaurants in Mercado Colon (schrijf ik later meer over) verkopen de kramen in Mercado Central vooral ingrediënten voor een heerlijke maaltijd en vind je er weinig restaurant-achtige kramen waar je echt even wat kunt eten. In Mercado Central is er slechts één waar je ook even kunt zitten: Central Bar.

Central Bar in Mercado Central Valencia

Dit tot “restaurant” omgetoverde marktkraam van chefkok Ricard Camarena, kun je de heerlijkste tapas proeven, gemaakt met verse ingrediënten uit de markthal. De kans is groot dat je wel even in één van de twee rijen aan weerszijden van de kraam moet wachten op een plekje, maar het is het wachten zeker waard!

Betalen in Mercado Central

Even geen klein geld op zak? Geen probleem. Bij de meeste marktkramen in Mercado Central kun je tegenwoordig gewoon met de pin betalen. Vaak zelfs met de creditcard!

De markthal is zelfs zo modern aan het worden, dat je online kunt bestellen en de producten thuis kunt laten bezorgen! Al lijkt me dat niet echt van toepassing voor een vakantie in Valencia, want het is veel te leuk om zelf langs de kramen te struinen.

Naar het toilet in de markthal

Even een praktische tip: moet je naar het toilet als je in (de buurt van) de markthal bent? Geen probleem! Bij de ingang aan de kant van Avenida del Oeste (op de hoek bij Calle de Carabasses) kun je met een trap naar beneden voor de toiletten.

Je moet voor het toilet €0,50 bewaren, maar als je ergens iets in de markthal gekocht hebt en om het bonnetje vraagt, kun je met dat bonnetje gratis naar het toilet! Je hoeft deze alleen maar even te laten zien bij de servicebalie tegenover het toilet.

Adres en openingstijden

Je vindt Mercado Central aan Plaza Ciudad de Brujas. De markthal is van maandag t/m zaterdag geopend van 07:30 uur tot 15:00 uur. Op feestdagen is de markthal gesloten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate