Plaza del Ayuntamiento, het gemeentehuisplein van Valencia

Eén van de meest iconische van Valencia is Plaza del Ayuntamiento, letterlijk “gemeentehuisplein”. Dit driehoek-vormige plein middenin Valencia mag je niet missen. Zeker niet nu het net een voetgangerszone is geworden!

Plaza del Ayuntamiento (Plaça Ajuntament in het Valenciaans) bevindt zich middenin het historische centrum van Valencia in de wijk San Francesc. Het is omringt door prachtige gebouwen in verschillende bouwstijlen van barok tot modernistisch. In het midden vind je er een grote fontein. Eén van de meest opmerkelijke gebouwen huist nog steeds het gemeentehuis van Valencia. Het prachtige gebouw dateert al uit 1700! De overige gebouwen stammen uit de 19e en 20e eeuw. 's Avonds zijn alle gebouwen en de fontein mooi verlicht en is het er gezellig druk.

Plaza del Ayuntamiento Valencia

Wat is er te doen?

De meeste gebouwen zijn openbaar toegankelijk, dus loop er zeker eens binnen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het gemeentehuis en in het bijbehorende Museo Histórico Municipal (met een bezoekje aan het balkon!) of loop even binnen bij het postkantoor (Palacio de Coreos y Télegrafos). Wil je een souvernir scoren van de voetbalclub van Valencia, Valencia CF? Dan kun je terecht bij de Valencia CF Megastore. ? Fan van Hardrock Café? Hardrock Café Valencia bevindt zich net buiten het plein, in de straat van het plein richting het station.

Rondom het plein vind je bloemenkramen en regelmatig worden er evenementen georganiseerd. Tijdens Las Fallas staat op dit plein de grootste Falla van de stad die op de laatste dag van de festiviteiten verbrand wordt (la crema). Ook hoor je er tijdens een paar weken dagenlang om stipt 14:00 uur een paar minuten hard geknal, de Mascletà.

In de aanloop naar de kerstdagen verandert het plein in een winter wonderland met een kerstboom van lampjes en een ijsbaan. Regelmatig worden er tijdens festiviteiten in de stad vuurwerkshows gehouden, bijvoorbeeld tijdens oud & nieuw (Nochevieja).

Plaza del Ayuntamiento als Winter Wonderland.

Plaza del Ayuntamiento vernieuwd

Tot voor kort krioelde het op de wegen rondom het plein van de auto's en bussen. Sinds kort (augustus 2020) is het plein deels omgetoverd tot een voetgangerszone. Deze zone wordt aangeduid met het nieuwe rode asfalt (dit krijgt van de Spanjaarden de bijnaam ‘La Plaza Roja'). Op de plek van de voormalige busbaan is nu met grote letters Valencia te lezen op het asvalt. De weg voor gemotoriseerd vervoer loopt nu nog maar langs 1 zijde van het plein.

Nu kun je dus rustiger genieten van alle pracht en praal om je heen. Een bezoek waard!

Bronvermelding foto's: eigen archief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate