La Lonja de Seda, de zijdebeurs van Valencia

La Lonja de la Seda

Tegenover het iconische Mercado Central vind je nog een imposant gebouw van Valencia: La Lonja de Seda. Achter de statige gevel bevindt zich de 15e-eeuwse zijdebeurs van Valencia.

Het gebouw werd in Gotische stijl gebouwd tussen 1482 en 1548, de Gouden Eeuw van Valencia. In de grote hal, de Sala de Contratación, verkochten kooplieden hun zijdewaren. Maar de zijdebeurs was niet de enige functie van het gebouw. Het vestigde ook het zeeconsulaat, Consulado del Mar, waar het zeetribunaal, Tribunal del Mar, bij elkaar kwam. De vierkante toren diende onder andere als gevangenis.

Tegenwoordig is het gebouw opengesteld voor publiek en zeker een bezoekje waard. Van buiten is het al indrukwekkend, maar binnen zie je prachtige vloeren, pilaren en plafonds en talloze mooie beelden. Sommige ruimtes hebben een hoogte van maar liefst 17 meter!

De hoofdingang van het gebouw lag vroeger aan de kant van Mercado Central. Laat je niet misleiden: die ingang wordt nu niet meer gebruikt. Wil je La Lonja de la Seda in, dan ga je naar de ingang aan de achterzijde van het gebouw. Als je linksom loopt, zie je ook nog een zij-ingang, vanuit waar je op een prachtige binnenplaats met sinaasappelbomen komt.

Adres: Carrer de la Llotja 2
Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10:00-19:00u en op zon- en feestdagen van 10:00-14:00u.
Entree: sinds de Corona pandemie is de toegang tot La Lonja gratis en deze maatregel is in 2022 verlengd.

Museo de la Seda

Wil je meer weten over de historie van de zijdehandel in Valencia? Breng dan een bezoekje aan Museo de la Seda, het zijdemuseum van Valencia. Deze bevindt zich niet in La Lonja de la Seda, maar op ca. 7 min (550m) lopen, aan Carrer de l'Hospital 7. Kijk voor de actuele openingstijden op de website.

UNESCO Werelderfgoed

In 1996 verklaarde La Lonja de Seda als Werelderfgoed, omdat het gebouw de macht en weelde van kooplieden in het mediterrane gebied in de 15e en 16e eeuw weerspiegelt. Het is niet het enige waarmee Valencia in de Werelderfgoedlijst terugkomt: op de lijst staan ook Las Fallas en het Watertribunaal (El Tribunal de las Aguas). Over dit laatste binnenkort meer!

Exclusieve toegang tot de toren van La Lonja

Ter ere van Werelderfgoeddag is het in de periode van 16 november t/m 7 december elke woensdag mogelijk om de toren van La Lonja te bezoeken met een gids. Hiervoor is een reservering nodig. De rondleidingen van een half uur zijn gepland op woensdag 16, 23, 30 en 7 december om 10:30u, 11:30u, 12:30u en 13:30u. Let op: alleen de tour van 11:30u wordt in het Engels gedaan. Reserveren kan telefonisch: +34962084153 op dinsdag t/m zaterdag van 10:00-19:00u en op zon-/feestdagen van 10:00-14:00u.

La Lonja de Seda

Foto's: Stefano Merli, Jerónimo Roure, Fernando López, Heather Cowper, Trevor Huxham, Ajuntament de València.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate