Houd je van , maar niet van het koude, regenachtige weer dat je daarbij krijgt in Nederland? Vier het in Valencia! 😍 Want ondanks dat ze daar geen witte kerst kennen, is het tijdens Kerst in Valencia heel gezellig. 🎄

Kerstversiering vanaf Advent

De kerstsfeer begint vanaf de start van de adventsperiode (dit jaar valt die op zondag 27 november 2022) al zichtbaar te worden in de stad. Overal hangen mooie lampjes, er zijn kerstmarkten en zelfs ijsbanen. Ook zie je veel kerststallen (Beléns) opgesteld door de stad. En dat alles blijft zo tot aan Driekoningen (6 januari 2023), waarmee Spanjaarden deze feestelijke periode groots afsluiten.

Prachtige Kerstversiering bij Hotel Palacio Vallier***** en in Jardín de la Generalitat, naast Plaza de la Virgin.

Kerst op Plaza del Ayuntamiento

Plaza del Ayuntamiento is altijd wel de grootste eyecatcher tijdens Kerst. Dit jaar wordt op 2 december om 19:00u de lampjes in de grote kegelvormige “kerstboom” op het plein ontstoken. Daarnaast zal van 21 december t/m 4 januari op het gemeentehuis zelf een gigantische projectie te zien zijn.

Kerstmarkten Valencia
Kerst op Plaza del Ayuntamiento in 2021

Hoe wordt Kerst gevierd in Valencia?

De daadwerkelijke kerstdagen zijn in Valencia (lees: Spanje) iets anders dan wij ze kennen. Ze vieren kerstavond (24 december) door thuis met de familie te eten. Houd er rekening mee dat dan ook niet alle restaurants open zijn.

Op 25 december zijn de meeste winkels gesloten. Men eet weer bij familie thuis, of geniet van een kerstmenu in een restaurant. Een tweede kerstdag, zoals wij die op 26 december vieren, kennen ze in Spanje niet, dus dan is alles gewoon open.

Kerstmarkten

Ook van kerstmarkten zijn ze in Valencia niet vies. Er zijn een aantal hele mooie die je zeker eens moet bezoeken als je rondom Kerst in Valencia bent. Nog van niet alle kerstmarkten zijn de details op het moment van schrijven bekend, dus ik zal het later nog aanvullen.

Feria de Artesanía op Plaza de la ReinaVan 25 november 2022 t/m 8 januari 2023.
Dagelijks geopend van 10:30-14:00u en van 16:30-21:00u. Op 25 december en 1 januari kun je de markt tot middernacht bezoeken.
Kerstmarkt onder het L’Umbracle bij de Van 16 december t/m 8 januari 2023.
De openingstijden zijn op het moment van schrijven nog niet bekend, maar zal ik later toevoegen.
Kerstmarkt Mercado de TapineríaVan 21 december 2022 t/m 5 januari 2023. Dagelijks geopend van 11:00-21:00u, met uitzondering van 25 december en 1 januari, dan is de kerstmarkt gesloten. Op 24 december, 31 december en 5 januari gelden andere openingstijden: van 10:00-15:00u.
Kerstmarkt Mercado de ColónExacte data en openingstijden nog niet bekend.

Mercado de Colón in kerstsferen, 2021

Typische lekkernijen tijdens Kerst

In de winterperiode zie je op veel hoeken van straten kraampjes waar je geroosterde kastanjes, castañas asadas, kunt kopen. Wat je in de aanloop naar kerst ook massaal tegen zult komen, is Turrón. Dat is een soort nougat, gemaakt van suiker, honing, eiwit en amandelen.

Loteria de Navidad

Nog één belangrijke traditie om mee af te sluiten: de landelijke kerstloterij Loteria de Navidad is heel groots in Spanje. Hij wordt ook wel “El Gordo” genoemd, letterlijk vertaald “de vette”. Er wordt namelijk 2,5 miljoen uitgekeerd! Overal in de stad kun je hier loten voor kopen en op 22 december is de grote trekking overal, zelfs in kroegen en op televisies in winkels, te volgen.

Headerfoto: Ajuntament València op Twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »