Van Valencia Airport naar het centrum van Valencia

Als je gaat vliegen naar Valencia, land je op Valencia Airport (VLC). Vanaf dit vliegveld heb je een aantal mogelijkheden om binnen ca. 30-45 minuten naar het centrum van Valencia te komen. Op deze pagina zet ik ze voor je op een rijtje.


Met de metro naar het centrum van Valencia

Zelf reis ik het liefst met de metro van Valencia Airport naar de stad. Het metrostation bevindt zich onder de terminal en met een rechtstreekse verbinding ben je in 20-25min in het centrum. Je kunt kiezen uit de rode lijn 3 richting Rafenbunyol en de groene lijn 5 richting Marítim-Serrería (vlakbij de haven). De eerste metro vertrekt over het algemeen om 05:48u en de laatste vertrekt om 00:28u naar het centrum (niet meer naar de buitenwijken). Er gaan zo’n 4-5 metro’s per uur.

Als je uitstapt bij metrohalte Xàtiva, ben je bij het centraal station Estación del Norte, en vanaf daar loop je zo het oude centrum in. Door het oude gedeelte van de stad lopen geen metrolijnen, dus kun je bijv. niet met de metro in de wijk El Carme komen. Maar wees gerust, vanaf het station is die wijk maar ca. 15min lopen.

Metro routeplanner

Moet je ergens anders zijn? Check dan bij jouw accommodatie wat de dichtstbijzijnde metrohalte is. Je kunt hiervoor de meest recente versie van de plattegrond van het metronetwerk downloaden via de website van MetroValencia. Deze vind je via “general docs – network map” (“Plano de la red” in het Spaans).

Ook handig is de app Metro Valencia Offline (voor iOS en Android), waarin je de route van A naar B kunt plannen.

Metrokaartje kopen

Een kaartje kopen doe je via de automaten in het metrostation. Je kunt kiezen uit verschillende soorten kaartjes:

> Reis je alleen of met z’n tweeën?

Koop dan een Single Ticket à €3,90 of een retourticket à €7,40 (zone aeropuerto). Hiermee reis je van het vliegveld (zone D) naar het centrum (zone A). Voor het kartonnen kaartje zelf betaal je ook €1,00, omdat die herbruikbaar is. Metrokaartjes zijn in de metro en de tram van Valencia, niet in de bus (EMT).

Je kunt reisproducten voor meerdere personen of voor meerdere ritten (de terugweg bijvoorbeeld) op één kartonnen metrokaartje zetten. Reis je met meerdere personen op één metrokaartje, dan moet je deze natuurlijk even doorgeven aan de volgende persoon als je zelf door het toegangspoortje bent gegaan. ?

> Reis je met drie of meer personen?

Met het Bonometro ABCD ticket koop je 10 ritten voor €21,00 (+ €1,00 voor het kaartje zelf, omdat die herbruikbaar is). Als je met vijf personen een keer heen en terug naar de luchthaven reist, betaal je dan dus maar €2,10 per persoon, per rit!

Dit kaarttype kun je natuurlijk ook wel met z’n tweeën gebruiken, als je van plan bent tijdens je verblijf in Valencia vaker met de metro te reizen, maar onthoud dat alleen het vliegveld in zone D ligt en vrijwel alle andere hotspots binnen zone A te bereizen zijn. Een apart metrokaartje voor het reizen binnen zone A is dan goedkoper.

Tip: bewaar het metrokaartje dat uit de automaat komt, want die is herbruikbaar.

Het is slim om het kaartje dat uit de automaat komt, te bewaren, omdat je deze kunt hergebruiken. Bijvoorbeeld als je later nog eens gebruik maakt van de metro of voor de terugweg naar het vliegveld. Opladen kan via de automaat.

> De OV-chipkaart van Valencia: de TuiN kaart

Nog redelijk nieuw in Valencia is de TuiN kaart. Deze kaart komt het dichtstbij het Nederlandse OV-chipkaart systeem, omdat je deze kaart kunt opladen met een bepaald bedrag, in tegenstelling tot het opladen van het kartonnen met specifieke reisproducten. De kaart is bruikbaar in de metro en de tram van Valencia.

De TuiN kaart is een plastic kaart waar je eenmalig €2 voor betaald. Daarna kun je deze opladen met minimaal €10. De ritprijzen zijn met deze kaart vele malen goedkoper! Zo kost een ritje naar de luchthaven met deze kaart maar €2 en een rit binnen zone A slechts €0,72. Kijk voor de actuele tarieven en meer informatie over de werking van deze kaart op de website van Metro Valencia.

Ook de TuiN kaart kun je met meerdere personen gebruiken. Als je de kaart in de tram gebruikt, hoef je alleen maar in te checken en niet uit te checken.

> Valencia Tourist Card

De Valencia Tourist Card is een goede optie voor als je tijdens je verblijf veel gebruik wilt maken van het openbaar vervoer (metro, bus en tram) én wilt profiteren van gratis toegang tot musea, korting op bezienswaardigheden, in restaurants en zelfs bij winkels. Een ritje van en naar de luchthaven is met deze kaart ook mogelijk. De kaart is er in drie varianten: 24 uur, 48 uur en 72 uur.

Lees meer over de Valencia Tourist Card.

Met de MetroBus (Aerobus)

Er is één mogelijkheid om met de bus van de luchthaven van Valencia naar het centrum te komen: lijn 150, de MetroBus. Deze stopt in tussengelegen voorsteden als Mislata, Quart de Poblet en Manises, waarna hij een klein stukje het centrum inrijdt. De halte die het meest dichtbij het oude centrum ligt, is de eindhalte van deze lijn: Avenida Barón de Carcer (Avenida de l’Oest). Vanaf het vliegveld tot deze laatste halte in het centrum doet de bus er 46min over.

Voor €1,45 koop je een buskaartje bij de chauffeur. De bus vertrekt door de weeks tussen 5:25-22:00u iedere 26 minuten en op zaterdag tussen 5:25-22:05u iedere 35 minuten. Let op: op zondagen en feestdagen rijdt deze bus niet!

Meer informatie over lijn 150 en de exacte vertrektijden, ook vanuit de stad naar het vliegveld, vind je op de website van Fernanbus.

Tip: Verblijf je in Ruzafa, dan kan het handiger zijn om met de metro te gaan.

De bus vanaf het vliegveld van Valencia komt helaas niet heel dichtbij Ruzafa. Verblijf je in Ruzafa, dan kun je dus beter met de metro gaan. De dichtstbijzijnde metrohalte (Xàtiva) is minder ver lopen naar Ruzafa dan de dichtstbijzijnde bushalte van lijn 150 waar je uit kunt stappen.

Met de taxi

Laat je je liever rechtstreeks vanaf het vliegveld naar jouw verblijf brengen, dan kun je ervoor kiezen om een taxi te nemen. Buiten de terminal staan de taxi’s al op je te wachten en voor een rit betaal je ca. €20-25 (afhankelijk van het tijdstip en de tijdsduur van de rit).

Je kunt ook gebruik maken van apps als Free Now (voorheen MyTaxi) en Cabify om een taxi te reserveren. Het voordeel van deze apps is dat je vooraf al weet wat jouw rit gaat kosten. Uber is in het centrum wel te gebruiken, maar niet voor ritten van en naar de luchthaven.

Een auto huren op het vliegveld van Valencia

Een auto huren voor een weekendje Valencia is misschien niet het meest logisch, maar het kán wel heel voordelig op het vliegveld. Parkeren in de stad wordt wat lastiger en is kostbaar, maar het is wel een handige optie voor als je ook de omgeving van Valencia wilt verkennen.