Las Fallas Valencia, het grootste straatfestival van Spanje begint op de laatste zondag van februari, duurt een kleine drie weken en bereikt haar hoogtepunt rond 19 maart. Maar wat is Las Fallas nou echt en wat is er die drie weken allemaal te doen in Valencia?

Las Fallas komt terug van 1-5 september 2021!

Lees meer

Las Fallas Valencia is een jaarlijks terugkerend festijn waar meer dan een miljoen bezoekers op af komen. De naam verwijst naar het festival, maar ook naar de kunstwerken van hout en piepschuim die je tijdens dit festival door de hele stad ziet staan (de fallas). Elke wijk van de stad heeft een fallas-vereniging en maakt een eigen falla. Deze bestaat altijd uit een basisconstructie en een aantal ninots (poppen). Het kunstwerk bestaat uit een mix van hout en piepschuim en wordt in de mooiste kleuren geschilderd. Als je ernaast staat, kijk je je ogen uit naar alle details. De één is nog spectaculairder dan de ander. Door de hele stad staan er meer dan 700. Er is tegenwoordig ook een prijsuitreiking voor de mooiste kunstwerken. Er zijn fallas wel een miljoen euro kosten!

Vele activiteiten tijdens Las Fallas Valencia

Gedurende Las Fallas zijn er dagelijks bijzondere festiviteiten. Eén daarvan is het bloemoffer (L’Ofrenda de flors) aan de Virgen de los Desamparados. Meer dan 100.000 leden van de verschillende fallas-verenigingen lopen dan een parade in traditionele klederdracht, door de straten van Valencia en brengen bloemen naar het kunstwerk op Plaza de la Virgen.

Het hoogtepunt van Las Fallas is de Crèma op 19 maart, waarbij vanaf 22:00u ’s avonds tot diep in de nacht alle fallas in de stad verbrand worden. Zonde zou je zeggen, maar spectaculair is het wel! 

Wat verder kenmerkend is aan Las Fallas, is dat vanaf de laatste zondag van februari dagelijks om 14:00u knalvuurwerk te horen is in de stad. Deze Mascletà worden afgestoken op Plaza del Ayuntamiento, het gemeentehuisplein.

Oorsprong Las Fallas Valencia

Er gaan verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van Las Fallas. Het meest gebruikte verhaal is dat het voort komt uit een oude traditie van ambachtslieden. Tijdens de wintermaanden kwamen zij de donkere dagen door met het licht van olielampen. Deze lampen hingen aan houten constructies (parots). Vanaf 1497 werden deze houten constructies na de donkere wintermaanden verbrand. Dat dezen ze op 19 maart, ter ere van San José (de beschermheilige van ambachtslieden). 

Na verloop van tijd gingen de ambachtslieden deze houten constructies decoreren en kregen ze steeds meer menselijke vormen. Vanaf de 18e eeuw kregen de poppen zelfs satirische thema’s, waarin de huidige vorm van Las Fallas al te herkennen is. De parots van toen zijn de ninots van nu en in de huidige fallas is ook de satire is nog steeds te herkennen. Zelfs de verbranding van de fallas is na al die eeuwen nog in ere gehouden.

Las Fallas is super bijzonder om mee te maken. Het is in 2016 zelfs opgenomen op de lijst met immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO! Dus als je de kans krijgt: ga naar Valencia en zie het met je eigen ogen!

Las Fallas begrippen

In de beschrijving over wat Las Fallas is en in het programma kom je een heel aantal begrippen tegen, die je misschien nog nooit eerder hebt gehoord. Daarom hierbij even een kort Fallas-ABC:

 • Albà = De ontwaking van de falla’s.
 • Cridà = De officiele opening van Las Fallas.
 • Cremà = De verbranding van de falla’s.
 • (Macro)Despertà = Optocht waarbij grote knalerwten gegooid worden om de buurt wakker te maken.
 • Despertà infantil = Kinderoptocht waarbij kleine knalerwtjes gegooid worden om de buurt wakker te maken.
 • Falla/Falla’s = De kunstwerken die in de verschillende wijken van Valencia te zien zijn en na afloop worden verbrand.
 • Falla Municipal = De grootste falla van de stad, die staat op Plaza del Ayuntamiento.
 • Fallera/Falleras = De dames en heren van de fallas-verenigingen, die in traditionele kledij rondlopen.
 • Fallera Mayor = De koningin van de Fallas.
 • Mascletà = Het knalvuurwerk dat bijna alle dagen te horen is om 14:00 uur.
 • Ninots = De beelden die gezamenlijk de falla van de buurt vormen.
 • Nit de Foc = De nacht van het vuur, de finale vuurwerkshow op de één-na-laatste dag van Las Fallas.
 • Ofrenda de Flor = Het bloemenoffer dat vanaf 17 maart plaatsvindt.
 • Plantà = De plaatsing van de falla’s door de stad.

Lees meer informatie over Las Fallas Valencia op de website van Valencia.

Translate