In dit artikel een overzicht van de huidige reisbeperkingen en de coronamaatregelen voor Spanje en Valencia. De meest recente wijziging is dat het EU COVID-19 certificaat op meer plekken verplicht is.

Laatste update: 3 december 2021

Reisbeperkingen Valencia

Op de website van Re-Open Europe vind je de meest recente regels over wat je nodig hebt om naar Spanje te reizen. Zo moet je een gezondheidsverklaring invullen (te downloaden via de Spain Travel Health website of apps voor Android/iOS) en heb je een bewijs van vaccinatie, certificaat van herstel of een negatieve COVID-19 test (PCR of antigene test van niet ouder dan 48 uur) nodig. Vanaf 1 juli 2021 kan dat voor reizigers vanuit Europa met een EU-Digital COVID-certificaat. Ga voor uitgebreide instructies over hoe het allemaal precies werkt naar de website Re-Open Europe.

Re-Open Europe heeft ook een handige tool om een reisplan op te stellen met alle regels waar je aan moet voldoen vanuit het land van vertrek en het land van aankomst (in dit geval Spanje). Ook geeft deze reisplanner aan waar je je aan moet houden bij thuiskomst.

Huidige coronaregels Valencia

De actuele coronamaatregelen vindt je op de website VisitValencia.com. Hieronder heb ik de meest belangrijke regels voor toeristen voor je samengevat.

EU COVID-19 certificaat op meer plekken verplicht

Vanaf 4 december 2021 is een Europees COVID-19 certificaat verplicht in:

 • Hotels en restaurants met een capaciteit van meer dan 50 personen.
 • Locaties voor vrijetijdsbesteding en amusement met een capaciteit van meer dan 50 personen.
 • Locaties voor recreatieve activiteiten of gokhallen met cateringdiensten.
 • Evenementen, muziekfestivals of andere vieringen met meer dan 500 bezoekers, waar het dragen van een mondkapje niet altijd mogelijk is.
 • Ziekenhuizen (voor bezoekers, als die zijn toegestaan).
 • Verzorgingshuizen (voor bezoekers, als die zijn toegestaan).

Je kunt een EU COVID-19 certificaat krijgen als je:

 • volledig gevaccineerd bent;
 • je hersteld bent van een COVID-19 besmetting (bevestigd met een positieve PCR-test van niet ouder dan 180 dagen);
 • of je een negatieve PCR-test hebt van niet ouder dan 72 uur of een negatieve antigenentest van niet ouder dan 47 uur.

Kijk voor meer informatie over het EU COVID-19 certificaat op de website van de Europese Commissie.

Mondkapje in Valencia

Het dragen van een mondkapje is nog steeds verplicht voor iedereen van zes jaar en ouder in de volgende gevallen:

 • In gebouwen die openbaar toegankelijk zijn.
 • Buiten in de openbare ruimte, wanneer onderling geen 1,5m afstand gehouden kan worden.
 • In het openbaar vervoer, maar ook in lucht- of zeevervoer en bij privévervoer van passagiers indien de inzittenden niet op hetzelfde adres wonen.

Uitzonderingen: het dragen van een mondkapje is niet verplicht voor mensen die een bepaalde ziekte of ademhalingsproblemen hebben, die door het dragen van een mondkapje erger kunnen worden. Ook mensen die mindervalide, afhankelijk of niet zelfstandig genoeg zijn om een mondkapje op en af te doen, zijn uitgezonderd van deze regel.

Een mondkapje is ook niet verplicht tijdens het sporten buitenshuis (wandelen uitgezonderd) of bij activiteiten waarbij je geen mondkapje kunt dragen, zoals zwemmen, het bezoek aan een sauna, tijdens eten en drinken (op plaatsen waar dit zonder mondkapje is toegestaan).

Overige maatregelen

 • Terrassen van bars, cafés en restaurants zijn open tot 01:00 uur. Binnen mogen er maximaal 8 personen aan één tafel en buiten mogen dat er 10 zijn.
 • Clubs mogen open zijn tot 03:00u, maar er mag alcohol geschonken worden tot 02:30u. Dansen is niet toegestaan, alle mensen moeten aan een tafel zitten. De maximale capaciteit binnen is 50%. Buiten mogen alle tafels gebruikt worden.
 • Verkoop van alcohol is verboden tussen 22:00-07:00 uur in alle soorten detailhandel, behalve in hotels en restaurants die voldoen aan de regels van het vorige punt.
 • De capaciteit voor grote events is opgehoogd tot 1.500 mensen binnen en 3.000 mensen buiten.
 • Stadions mogen voor sportevenementen binnen 40% van hun capaciteit benutten en buiten 60%.

Controleer de meest recente informatie met betrekking tot COVID-19

Bovenstaande informatie probeer ik zo goed mogelijk up to date te houden, maar veranderingen gaan soms snel. De website VisitValencia.com, de VVV van Valencia, heeft een compleet overzicht en vermeldt onderaan de pagina ook een lijst met officiële bronnen voor meer informatie. De webpagina bevat ook alle informatie m.b.t. uitzonderingen op bovenstaande regels.

Heb je vragen over de laatste COVID-19 maatregelen in Valencia? Het Valenciaanse VVV heeft een live chat beschikbaar op maandag t/m zaterdag van 9.00-18.00 uur en op zondag van 10.00-14.00 uur.