Vanaf maandag 18 mei gaat de tweede helft van Spanje, waaronder de regio Valencia, over naar Fase 1 van 4 in het de-escalatieplan van de Spaanse regering. Hiermee komt na 7 weken volledige lockdown en 2 weken in Fase 0 wederom een versoepeling in de maatregelen.

Op 11 mei gingen reeds andere provincies over naar fase 1. De enige regio’s die nu nog in fase 0 blijven, zijn de gezondheidsregio van de stad Barcelona en de autonome regio en hoofdstad Madrid.

Fase-verdeling in Spanje per 18 mei 2020

Maar hoe ziet Valencia in Fase 1 eruit? Welke maatregelen zijn versoepeld? In dit artikel praat ik je bij op een aantal hoofdonderwerpen.

Valencia in Fase 1: wat weer mag

Familie en vrienden bezoeken

Een bezoek aan familie en vrienden thuis of buiten op straat is per 18 mei weer toegestaan, mits zij geen coronavirus hebben of in isolatie zitten. Bezoek aan verpleeghuizen is nog niet toegestaan. Ook mogen niet meer dan 10 personen bij elkaar komen en blijven de overige hygiënemaatregelen gelden, zoals het houden van voldoende afstand.

Tijdsblokken

In fase 0 zijn enkele versoepelingen toegepast op basis van een tijdschema voor groepen personen. Dit tijdschema blijft in fase 1 gelijk:

  • Van 06:00-10:00u en 20:00-23:00u mogen mensen ouder dan 14 jaar buiten sporten en wandelen.
  • 70-plussers en afhankelijke personen mogen van 10:00-12:00u en 19:00-20:00u buiten zijn.
  • Tussen 12:00-19:00u mogen kinderen onder 14 jaar onder begeleiding buiten zijn.

De enige versoepeling die de autonome regio’s krijgen is dat zij de tijdslots 2 uur vooruit of achteruit mogen zetten, vanwege slechte weersomstandigheden.

Restaurants en bars

Restaurants en bars mogen van een bezetting van 30% in fase 0 naar een bezetting van 50% in fase 1. De tafels moeten 2 meter uit elkaar staan en er mogen maximaal 10 mensen bij elkaar zijn. Er staan geen menukaarten op tafel en de tafels worden gedesinfecteerd tussen verschillende bezoekers.

Vervoer per autos

Alleen huisgenoten uit hetzelfde huishouden mogen een auto delen met maximaal 9 personen.

Vrijetijdsbesteding

Bioscopen, theaters en musea openen hun deuren, maar daar blijven veel beperkingen. In bioscopen en theaters is de maximale bezetting 30 personen als het overdekt is en 200 personen als het buiten is. De bar en garderobes mogen niet gebruikt worden en er worden geen brochures of flyers verstrekt.

De capaciteit van musea is beperkt tot een derde van de maximumcapaciteit. Ook daar zullen geen papieren brochures of audiovisuele guides beschikbaar zijn. Je mag alleen met huisgenoten samen naar een museum, niet met vrienden of familie uit een ander huishouden.

Markten

Openluchtmarkten gaan weer open, maar wel met de juiste afstand tussen de kramen. Het aantal kramen dat gebruikt mag worden, is beperkt tot 25% van het maximum en het aantal bezoekers is maximaal een derde van de totale capaciteit.

Grote winkelcentra of winkels

Winkelcentra of winkels met een oppervlakte groter dan 400 vierkante meter mogen in fase 1 nog niet open. Winkels kleiner dan 400 vierkante meter mogen wel weer open (tenzij ze in een winkelcentrum zitten), maar wel met maximaal 30% van de totale capaciteit aan bezoekers. Bezoekers zullen 2 meter afstand moeten houden. Als dat niet kan worden gegarandeerd, mogen winkels slechts één bezoeker tegelijk toestaan in de winkel.

Afscheid en begrafenissen

Wakes en begrafenissen mogen weer doorgang vinden. Voor wakes geldt een maximum van 15 personen als het in de buitenlucht is en een maximum van 10 personen als het binnen is. Voor begrafenissen ligt de limiet op 15 personen.

Mobiliteit

Inwoners van gebieden die vanaf 18 mei in fase 1 zitten, mogen zich vrij bewegen buiten hun gemeente, maar zijn niet toegestaan de grens van de provincie te verlaten. Voor inwoners van de provincie Valencia geldt dus dat zij wel naar Castellón en Alicante mogen, maar bijvoorbeeld niet naar Málaga.

Hotels

Hotels gaan weer open, maar wel met veel beperkingen. Zo zijn ruimtes als spa’s, fitness, miniclubs, speelruimtes voor kinderen en zalen voor evenementen gesloten. Gemeenschappelijke ruimtes waar gasten veel oppervlaktes aanraken (bijvoorbeeld deurknoppen, trapleuningen, etc). worden om de twee uur gedesinfecteerd. Cateringservices zijn alleen beschikbaar voor gasten.

Zwemmen

Zwemmen is nog niet toegestaan in zwembaden of in de zee. Alleen wandelen op sporten op het strand is toegestaan.

Sportieve activiteiten

Buiten sporten is weer toegestaan als er geen fysiek contact gemaakt wordt. Ook individuele sportafspraken in sportcentra mogen op afspraak weer doorgang vinden, als er geen fysiek contact gemaakt wordt. Kleedkamers zijn gesloten.

Las Fallas geannuleerd

Als laatste nog een toevoeging die op zich los staat van fase 1, maar iets wat wel afgelopen week ook bekend gemaakt is: Las Fallas wordt voor 2020 definitief geannuleerd. Eerder werd nog bekend gemaakt dat Las Fallas verplaatst werd naar 15-19 juli 2020, maar ook dat kan door de coronacrisis niet doorgaan.

Bovenstaande informatie is gebaseerd op informatie van SpanjeVandaag en Levante EMV en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.