Eén van de meest bijzondere gebouwen in het historische centrum van Valencia vind ik toch wel Mercado Central, de grootste overdekte markthal van Valencia. Niet alleen het imposante gebouw, maar ook de levendige sfeer is fantastisch. Én je kunt er heerlijk ontbijten (check de tip in deze blog)!


Mercado Central (Mercat Central in het Valenciaans) is geopend in 1928 en is de oudste overdekte markthal in Europa die nog in bedrijf is. Het is gebouwd in Art-Nouveau-stijl met materialen als ijzer, kristal en keramiek. De koepel in het midden van de markthal is maar liefst 30 meter hoog en toont de mooiste kleuren en patronen.

[ngg src=”galleries” ids=”3″ display=”basic_thumbnail”]

Aanbod in Mercado Central

De architectuur samen met de kramen die bontgekleurd zijn door de hoge stapels rode tomaten, sinaasappels, Spaanse hammen en andere (grote!) groenten en fruit, maken Mercado Central écht een plaatje! In de markthal vind je ca. 300 kramen. De handelaren verkopen vooral fruit, groenten, vlees en vis, maar ook zie je er veel kramen met kruiden (voor door de Paella bijvoorbeeld), olijven en andere lekkernijen. Er zijn ook wat kramen met drinken (wijn en bier) en kramen met souvenirtjes.

De vis vind je in het aparte gedeelte voor de vismarkt. Wel prettig als je niet zo van de visgeur houdt, want dan kun je dat gemakkelijk overslaan. ? Als je daar geen last van hebt, is het leuk om ook dit gedeelte van de markt te bekijken, want de markthal staat ook bekend om de mooie vis en vele schaal- en schelpdieren die je er kunt kopen.

Het is heerlijk om de tijd te nemen en gewoon door de markthal te slingeren om alle mooie producten te bekijken. Ben je specifiek op zoek naar iets? Dan kun je via de interactieve plattegrond filteren op productgroep en zien waar je wat kunt vinden in Mercado Central.

Onze favoriete kraam

Er is één kraam in Mercado Central waar wij bijna dagelijks komen als we in Valencia zijn, om te ontbijten. Dat is Forn Desamparats, een bakkerij met lekkere broodjes, zoetigheden, hartigheden en… koffie!

Tot voor kort was het de enige plek waar je koffie kon drinken in Mercado Central. Inmiddels is er nog een tweede bij, maar die verkoopt geen broodjes, is een stuk duurder en is ook een stúk minder gezellig! Dus vertel ik je lekker over Forn Desamparats.

De kraam van Forn Desamparats heeft één lange kant waaraan je kunt staan om je vers gekochte broodje en kop koffie kunt nuttigen. Wij drinken het liefst een Café con Leche (voor maar €1,20!). Ik neem er vaak een lekker chocolade-croissantje of een bocadillo con jamón (een broodje Spaanse ham) bij en mijn vriend kiest vaak een kleine pizza (ja, als ontbijt… het is dan tenslotte toch vakantie. ?). Gezellig tussen de vele Spanjaarden!

Als je alleen een snack wil kopen, moet je even een nummertje trekken om te kunnen bestellen. Als je ook koffie gaat drinken, hoeft dat niet. Dan bestel je gewoon je koffie en snack in één keer.

Ga dus vooral lekker naar Forn Desamparats en bestel een heerlijke café con Leche met wat lekkers! En als je er dan toch bent, doe dan ook even de groetjes aan Erid, de jongeman die de koffie maakt. Na alle jaren dat wij al bij Forn Desamparats komen, is hij inmiddels een goede vriend van ons geworden! ? Áls je hem de groetjes doet, wel even in het Spaans natuurlijk: “Desiré le envía sus saludos a ti”… ? En stuur je me even een foto via Instagram: @ValenciaCityTrip? ?

Je vindt Forn Desamparats hier:

Eten in de markthal

In tegenstelling tot de restaurants in Mercado Colon (schrijf ik later meer over) verkopen de kramen in Mercado Central vooral ingrediënten voor een heerlijke maaltijd en vind je er weinig restaurant-achtige kramen waar je echt even wat kunt eten. In Mercado Central is er slechts één waar je ook even kunt zitten: Central Bar.

Dit tot “restaurant” omgetoverde marktkraam van chefkok Ricard Camarena, kun je de heerlijkste tapas proeven, gemaakt met verse ingrediënten uit de markthal. De kans is groot dat je wel even in één van de twee rijen aan weerszijden van de kraam moet wachten op een plekje, maar het is het wachten zeker waard!

Betalen in Mercado Central

Even geen klein geld op zak? Geen probleem. Bij de meeste marktkramen in Mercado Central kun je tegenwoordig gewoon met de pin betalen. Vaak zelfs met de creditcard!

De markthal is zelfs zo modern aan het worden, dat je online kunt bestellen en de producten thuis kunt laten bezorgen! Al lijkt me dat niet echt van toepassing voor een vakantie in Valencia, want het is veel te leuk om zelf langs de kramen te struinen. ?

Naar het toilet in de markthal

Even een praktische tip: moet je naar het toilet als je in (de buurt van) de markthal bent? Geen probleem! Bij de ingang aan de kant van Avenida del Oeste (op de hoek bij Calle de Carabasses) kun je met een trap naar beneden voor de toiletten.

Je moet voor het toilet €0,50 bewaren, maar als je ergens iets in de markthal gekocht hebt en om het bonnetje vraagt, kun je met dat bonnetje gratis naar het toilet! Je hoeft deze alleen maar even te laten zien bij de servicebalie tegenover het toilet. ?

Adres en openingstijden

Je vindt Mercado Central aan Plaza Ciudad de Brujas. De markthal is van maandag t/m zaterdag geopend van 07:30 uur tot 15:00 uur. Op feestdagen is de markthal gesloten.